ΙΣΤΟΡΙΑ Παν.Συ.Φι. ΑΠΟΕΛ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΑΠΟΕΛ

 

Οι πρώτοι οργανωμένοι οπαδοί στην Κύπρο

“Μια μαγική λέξη, μια υπεροχή ιδεολογία, μια περηφάνια, μια δόξα και εν κατακλείδι μια δεύτερη θρησκεία για εμένα και όσους πίστεψαν στον ΑΠΟΕΛΙΣΜΟ. Οι ψυχές χιλιάδων ανθρώπων είναι σκλαβωμένες, είναι κάτι που συγκλονίζει βαθιά. Έχει σαγηνέψει πλούσιους και φτωχούς, επιστήμονες και εργάτες, μαθητές και κάθε τάξεως ανθρώπους. Ο ΑΠΟΕΛ είναι ΑΠΟΕΛ. Άλλη ερμηνεία δεν υπάρχει. Είναι μια λέξη που δεν αναλύεται, είναι φαινόμενο που γεννήθηκε πριν από 60 χρόνια στην Λευκωσία”.

Τα πιο πάνω λόγια του αείμνηστου Νίκου Καρύδη αποτελούν το ευαγγέλιο της ΑΠΟΕΛίστικης ψυχής. Με γνώμονα τη διαφύλαξη των ιδανικών του ΑΠΟΕΛ και με γνώση του σημαντικού ρόλου τον οποίο διαδραματίζει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Φιλάθλων ΑΠΟΕΛ διαγράφει την δική του πορεία μέσα από τα χρόνια.

Πολλά έχουν λεχθεί μέχρι σήμερα για την παρουσία αλλά και αναγκαιότητα των οργανωμένων οπαδών όχι μόνο στον ΑΠΟΕΛ αλλά και σε πολλές άλλες ομάδες σχεδόν παγκόσμια. Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Φιλάθλων ΑΠΟΕΛ ιδρύθηκε το 1979 με κύριο στόχο την ηθική συμπαράσταση προς την ομάδα μας. Από τότε μέχρι σήμερα ο Σύνδεσμος πέρασε δύσκολες στιγμές αφού ήταν πολλές οι φορές που λόγω διαφόρων προβλημάτων η λειτουργία του Συνδέσμου ήταν τυπική.

Η αρχή των Πορτοκαλί…

Οι φανατικοί οπαδοί του ΑΠΟΕΛ, στο Μακάρειο στάδιο, καταλάμβαναν μέρος της κερκίδας δεξιά των επισήμων και έδιναν βροντερά το παρών τους σε όλα τα γήπεδα. Το Σεπτέμβρη του 1992 ο ΑΠΟΕΛ κληρώθηκε με την ΑΕΚ Αθηνών για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, με πρώτο παιχνίδι στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Φιλάθλων ΑΠΟΕΛ οργάνωσε ομαδική εκδρομή για να παρακολουθήσει το παιχνίδι. Στο παιχνίδι οι οπαδοί της ΑΕΚ φορούσαν κίτρινα σακάκια και τότε γεννήθηκε η ιδέα στους οργανωτές της κερκίδας να φορέσουν και αυτοί κάτι ανάλογο.

Φτάνοντας στη Λευκωσία και συγκεκριμένα στο παιχνίδι του πρωταθλήματος με την ΑΕΛ, οι οργανωτές της κερκίδας γύρισαν τα σακάκια τους στο πορτοκαλί και ξεκίνησαν να κατευθύνονται απέναντι από τα δημοσιογραφικά θεωρία, δηλαδή κάτω από το ρολόι του Μακαρίου Σταδίου. Εκεί δηλαδή που βρίσκονταν οι οπαδοί της ΑΕΛ οι οποίοι έβλεπαν τους φανατικούς μας οπαδούς να κατευθύνονται κατά πάνω τους και έτσι αναγκαστήκαν να μετακινηθούν σε άλλη κερκίδα. Η μερίδα των οπαδών που καταλάμβαναν τον χώρο κάτω από το ρολόι άρχισε να πληθαίνει και όλο και περισσότεροι άρχισαν να υιοθετούν το πορτοκαλί χρώμα που αποτελούσε πλέον το σήμα κατατεθέν του φανατικού ΆΠΟΕΛιστα. Οι Πορτοκαλί έμειναν εκεί στο ρολόι όπου και έγινε ο τόπος τους.

 

Εκείνη ήταν η ιστορική πρώτη μέρα των πορτοκαλί που έμελλε να γράψει ιστορία. Το Πορτοκαλί χρώμα μπορεί να επιλέγηκε τυχαία, καθιερώθηκε όμως λόγω της επιμονής των φανατικών μας οπαδών να ξεχωρίζουν από τους οπαδούς άλλων ομάδων. Σχολιαστήκαν και καταπολεμηθήκαν έντονα οι Πορτοκαλί από την πρώτη μέρα ίδρυσης τους, ακόμη και μέχρι σήμερα.

Η καταξίωση μας ως η καλύτερη κερκίδα

Καταπολεμηθήκαν τόσο έντονα επειδή ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τα κυπριακά γήπεδα που έδινε μια διαφορετική νότα στα παιχνίδια του ΑΠΟΕΛ. Οι πορτοκαλί ήταν και είναι η καλύτερη κερκίδα που πέρασε ποτέ από τα κυπριακά γήπεδα και παραμένει το μεγαλύτερο όπλο του ΑΠΟΕΛ. Πολλές φορές κατηγορηθήκαν για την έντονη αντιπαράθεση τους με το κατεστημένο των Κυπριακών γηπέδων και για την έντονη στάση τους σε διαφορά ζητήματα που χαρακτήριζαν το Κυπριακό ποδόσφαιρο.

Είναι όμως αμέτρητες οι φορές που οι Πορτοκαλί και μόνο έκαναν περήφανη την Κύπρο, αλλά κυρίως το ΑΠΟΕΛ, με μεγαλύτερες τιμές το 1993 οπού οι Πορτοκαλί βρήκαν 3η καλύτερη κερκίδα της Ευρώπης (1η Chelsea, 2η ΠΑΟΚ Θύρα 4) και 3 χρονιά αργότερα το 1996, μια μεγαλύτερη τιμή αφού βρήκε 2η καλύτερη κερκίδα στην Ευρώπη μπροστά από κερκίδες θρύλους όπως της MILAN Ιταλίας και του ΠΑΟΚ. Πάντα αποτελούσε θέμα προς συζήτηση για την ατμόσφαιρα που δημιουργεί, αλλά και για τα παρατράγουδα που ‘‘πρόσφερε’’.

Η αξέχαστη χρονιά (1995-1996) του νταμπλ σε ποδόσφαιρο και καλαθόσφαιρα συνδυάστηκε με την εντυπωσιακή επαναδραστηριοποίηση του Συνδέσμου και με την συγκλονιστική παρουσία του συζητήθηκε σε όλη την Ευρώπη. Από τότε και μέχρι σήμερα ο Σύνδεσμος διέγραψε μια ανοδική πορεία και παρόλο που η πορεία της ποδοσφαιρικής ομάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90 δεν ήταν η αναμενόμενη, οι οργανωμένοι οπαδοί κατάφεραν να μείνουν συσπειρωμένοι και κοντά στην ομάδα. Δηλώσεις που αμφισβητούν την αγάπη και αφοσίωση των πορτοκαλί στην ιδέα του ΑΠΟΕΛ κρίνονται το λιγότερο ατυχείς αφού εμείς δεν περιμέναμε την ομάδα να πρωταγωνιστεί κάθε χρόνο για να δίνουμε το παρόν μας στο γήπεδο. Το μήνυμα που στέλνουμε εμείς είναι ξεκάθαρο – το σπίτι μας είναι διαχρονικά όποιο γήπεδο αγωνίζεται ο Θρύλος σε οποιοδήποτε άθλημα.

Πάνω από όλα ο ΑΠΟΕΛ

Δεν κλείνουμε τα μάτια στα διάφορα προβλήματα που προέκυψαν με τις εκάστοτε διοικήσεις, αφού είναι γνωστό πως οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ, με μπροστάρηδες τους οργανωμένους, σε πολλές περιπτώσεις ήρθαν σε ρήξη με παράγοντες, ποδοσφαιριστές και πολλούς άλλους. Δεν θα διστάσουμε ποτέ να πούμε ανοικτά την άποψη μας, πάντα με βάση την αγνή μας αγάπη για το ΑΠΟΕΛ και με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον της ομάδας, χωρίς να επηρεαζόμαστε από προσωπικά, πολιτικά, οικονομικά και αλλά συμφέροντα. Παράλληλα προσκαλούμε όλους τους ΑΠΟΕΛιστες να μοιράζονται μαζί μας τους προβληματισμούς και τις θέσεις τους πάνω σε διάφορα θέματα που μπορεί να ταλαιπωρούν την ομάδα. Αυτό μπορεί να γίνεται και μέσο της ιστοσελίδας μας, γράφοντας στο email – This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , ή με μια επίσκεψη σας στο σπίτι των πορτοκαλί. Εξάλλου σκοπός μας είναι να εκφράζουμε το σύνολο των οπαδών του Θρύλου και όχι προσωπικές απόψεις μέσα από τις επίσημες θέσεις μας. Αν κάποτε οι διάφορες αποφάσεις μας, κρίνονται σαν ακραίες είναι επειδή σε αντίθεση με ορισμένους άλλους, εμείς βάζουμε πάνω από όλα τον ΑΠΟΕΛ και δεν φοβόμαστε να πούμε την αλήθεια όταν και όποτε πρέπει.

Ο Παν.Συ.Φι ΑΠΟΕΛ, σε αντίθεση με τους οργανωμένους άλλων ομάδων, λειτουργεί σαν μια ξεχωριστή οντότητα και δεν αποτελεί παράρτημα της κάθε διοίκησης η οποιασδήποτε πολιτικής παράταξης. Εκφράζουμε τα ιδανικά της ομάδας και μας ενώνουν πολλά , μα πάνω από όλα το Ε της λέξης ΑΠΟΕΛ. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τους Πορτοκαλί στον αγώνα χειροσφαίρισης Κύπρου-Τουρκίας με τεντωμένα και αλύγιστα τα χεριά να τραγουδάνε περήφανοι τον Εθνικό Ύμνο, στέλνοντας σε όλους το μήνυμα πως είμαστε ανυπότακτοι στα σκυλιά. Υπήρχαν παρά πολλές φορές που οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ έδειξαν πως ξέρουν να εκτιμούν, να έχουν σωστή κρίση και άποψη για ότι αφορά την αγαπημένη μας ομάδα και όχι μόνο. Πιο πρόσφατα η παρουσία των πορτοκαλί στην Τραπεζούντα ήταν συγκινητική αφού έδραξαν της ευκαιρίας και πέρασαν το μήνυμα τους μέσα στο γήπεδο της Τραμπζονσπορ.

 

Επόμενος αγώνας:


ΑΠΟΕΛ vs Απόλλων

Στάδιο κοτέτσι 9/8/17 -  Τετάρτη 20:00


ΑΠΟΕΛ vs SK Slavia  

     Στάδιο ΓΣΠ 15/08/17 - Τρίτη 21:45


SK Slavia vs ΑΠΟΕΛ

Στάδιο Eden 23/08/17 -  Τετάρτη 21:45